Image Description

Cherry Creek North Improvements Project

Project Owner

Cherry Creek North Business Improvement District / Nolte Associates

Partners

Weitz | General Contractor |

Design Workshop Architectural | Architect |

Roos Synski | Electrical Engineer |

Location

Denver, Colorado

Project Duration

February 2010 – November 2010

Why Weifield?

Weifield Group was chosen for this project over two other local competitors because we provided a complete scope and our ability to perform the work with the highest attention to quality.

Project Scope

The Cherry Creek North renovation project, now referred to as “The New North” is a privately funded, 16-block, $18.5-million streetscape project. The project included new street signs, banners and directories with maps, more than 400 new pedestrian lights (a $3.9M high profile lighting upgrade), sustainability features, 196 new trees, stone and custom benches, 22,000 new plants, and a 400-foot-long triangular canopy in the plaza center. The streetscape renovation can accommodate thousands of pedestrians for various events, however it has the flexibility to be easily converted from a special events venue into an open street for limited vehicle traffic. It is home to more than 300 galleries, boutiques, restaurants and spas.

Ensuring Timely Work and Customer Satisfaction

This project requires prep work due to the tight schedule and custom lighting. The materials for production took seven weeks to arrive, so Weifield Group worked with the project owner and engineer to get submittals approved within a week to release the materials.

To ensure customer satisfaction, Weifield Group created samples of the fixtures for advance approval. We installed a mock-up for the store owners and engineering team to review.

Nearly half of the store owners in the Cherry Creek North shopping district did not want the project to be done, and Weifield Group was aware we needed to perform exceptionally. We performed pre-planning to ensure we didn’t negatively affect store traffic. There were also unmarked utilities in the ground that could potentially be hit by normal excavation, so hydro-excavation was utilized.  We also had to fix previously damaged underground electrical conduit.

Our success on this project was attributed to whole team performance focused on safety, schedule, and workmanship delivered in a high profile and aesthetic package.  Extra planning and careful monitoring were given to safety, material handling, installation, and quality control strategies because of the close proximity between public presence and the areas of construction.  We addressed the fast paced schedule with aggressive goal setting for work activities which were measured and delivered weekly for some activities, and daily for others.”  Russell Tafoya, Senior Project Manager

Articles:

1. ENR: Redesigned Fillmore Plaza in Denver Serves Multiple Purposes

AWARDS:

Winner of ENR’s 2011 Best Landscape/Hardscape/Urban Development Project of the Year Award

Merit Award for ASLA Colorado Professional Design Awards

International Downtown Association 2011 Downtown Merit Award

Powered by WishList Member - Membership Software